Lady Bird (2017)


2002'de geçen hikayede 17 yaşında bir genç kızın dünyasına misafir oluyoruz. Christine 'Lady Bird' McPherson. Filmin yazan yöneten kişisi, aktris Greta Gerwig; kendisi, ekipçe yazıp oynadıkları Hannah Takes the Stairs (2007) ile kariyerine başlayıp, Baumbach ile yazdıkları Francis Ha (2012)'daki performansıyla da Golden Globe'a aday gösterilen başarılı bir oyuncu. Golden Globe'un bi numarası olduğundan değil, dikkat çekmişti yani, gerçekten çok başarılıydı, onun için diyorum. Joe Swanberg ile beraber yazıp yönettiği Nights and Weekends (2008)'ten sonra ikinci kez ve artık tek başına oturduğu yönetmen koltuğunda da gayet başarılı görünüyor Gerwig.

Christine 'Lady Bird' McPherson, kendine verdiği bu takma isimle dolaşan, farklı görünmek isteyen, zengin olmak isteyen, yaşadığı şehir California'dan nefret eden, her şeyine karışan annesine gıcık olan, tiyatro kulübündeki başrol yakışıklı çocuğa gönlünü kaptıran, sonra daha cool olan başka bir çocuktan hoşlanan, en yakın arkadaşını boşlayıp kalbini kıran daha sonra pişman olup tekrar kankisi olan, babasını annesinden daha çok seviyo gibi görünüp aslında gizliden gizliye annesine tapan, kendince dünyanın en büyük dertlerine sahip olan bir kız. Klasik hormonlar etkisindeki ergenlik dönemi muzdaribi genç bir kız işte Christine.


Her ne kadar derinlikli bir yapıya sahip senaryo izlediğimizi fark ediyor olsak da sıkılmaktan kendimizi alamadık. Kuşkusuz çok titiz çalışılmış, çok güzel bir film ama hikaye yeterince hareketlendirilememiş, sıkıcı olmuş film. Belki kurgu, belki müzik, bi yerlerde bi şeylerle oynamak gerekiyormuş daha. Yani bu haliyle Golden Globe'ta layık görüldüğü Best Motion Picture - Musical or Comedy ödülü yersiz gibi duruyor. Aday olduğu diğer üç kategori; En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Senaryo ve En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu'dan ilkinde de Saorise Ronan ödülü aldı. Bu kabul edilebilir belki.

Filmin başrolündeki Saorise Ronan'a annesi rolüyle Laurie Metcalf eşlik ediyor. Çok gerçekçi bir anne kız ilişkisi izletiyor ikili. Lady Bird'ün hayatına giren erkekleri ise bu sene Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017)'de rol alan Lucas Hedges ve Call Me by Your Name (2017)'de başrol olan Timothee Chalamet oynuyor. İkisi de bu senenin dikkat çeken filmlerinden.

22 ocak 2018