Diarios de Motocicleta (2004)


Ernesto Che Guevara'nın günlüğü olan 'Notas de Viaje' kitabından Jose Rivera tarafından senaryolaştırılan ve döneminde 'en iyi uyarlama senaryo' Oscar'ına aday gösterilip de kazanamayan filmin yönetmenliğini, On the Road (2012)'ın Brezilyalı yönetmeni Walter Salles yapmış.


Ernesto (Gael Garcia Bernal) ve kankisi Alberto (Rodrigo De la Serna)'nun, bir çılgınlık yapalım, atlayalım motora Latin Amerika'yı turlayalım, macera kovalayalım demeleri hikayeyi başlatıyor. Yeni yerler görüp, yeni insanlarla tanışırlar. Bu iki tıp öğrencisi gittikleri yerlerde insanlara faydalarının dokunmasından büyük keyif alırlar, kişisel gelişimlerinin bir kısmını da bu gezilerde tamamlarlar. Ve planladıkları rotayı tamamladıktan sonra yolları ayrılır iki arkadaşın.

Film, 'en iyi orijinal şarkı' Oscar'ını almıştır. Ayrıca hiç de siyasi bir havası yoktur filmin, gayet güzel bir film olmuş, takdirleri toplamıştır. Ernesto'nun ne kadar dürüst bir tip olduğunu falan göstermiş, hipokrata falan saygısını..Che'nin aşkı Chichina'yı Mia Maestro oynuyor..

O dönemler astımı sebebiyle askere gidemediği için halinden memnun olan Ernesto, 1960 Küba Devrimi'nin en etkili liderlerinden Comandante Che Guevara olacaktır. 67'de de öldürülecektir. Alberto ise Küba'ya kankasının anısını yaşatacağı Santiago Tıp Okulu'nu kurmuş ve 2011'de de hayatını kaybetmiştir.

21.03.13